dimecres, d’agost 01, 2007

SOUS POLÍTICS



Acabo de veure al diari el llistat de sous que cobraran els polítics i els alts càrrecs de confiança de la Diputació de Girona i si no he caigut de culs és perquè estava asseguda. M’he indignat en llegir alguns noms de la llista i m’he avergonyit de ser d’Esquerra. Fa molts anys que milito a ERC, però encara tinc molt bona memòria. Per això us puc ben assegurar que 18 anys enrere, viure a cos de rei amb els diners del poble no formava part de la declaració ideològica del meu partit. i encara menys per ocupar càrrecs en una institució que tots consideràvem que havia de desaparèixer. He sentit molts d’aquest companys, quan eren a l’oposició o ni tant sols eren a cap ajuntament, dient les mils pestes de la gent que manava i vivia de la política. Però la memòria és selectiva i el rector mai no es recorda de quan era vicari. Llàstima, tot plegat sembla un aregat de boigs, a veure qui n’estira més.
Ja em varen semblar força generosos els sous i les compensacions que es varen assignar els regidors del meu poble, però no vaig escriure res perquè vaig veure que en alguns pobles veïns encara picaven més alt. Si els alcaldes i alguns regidors han d’estar pràcticament tot el dia a l’Ajuntament em sembla raonable que tinguin la dedicació exclusiva i cobrin un sou digne d’acord amb la seves capacitats i la seva tasca. És lògic que si aquestes persones han de deixar la feina que feien fins al moment d’ocupar el càrrec cobrin un xic més que el que cobraven fent el seu ofici, en proporció a les hores extres que hauran de fer i a la roba més bona que s’hauran de comprar. El que no és lògic és que qualsevol pixatinters que cobrava 1.200 € al mes passi a cobrar-ne 4.800 pel sol fet d’haver estat elegit alcalde, potser fins i tot sent el cap de llista menys votat o amb dubtoses aptituds per ocupar el càrrec. Al món laboral de la gent normal això no passa: abans de guanyar un bon sou s’ha de demostrar una bona vàlua i sempre hi sol haver algú superior que estableix els límits. En política no hi ha límits, és clar, perquè són ells mateixos que fan les lleis, s’adjudiquen els sous i les condicions i col·loquen els seus amics i parents. I ja se sap que tothom vol pujar de cop i anar endavant, que costa molt recular i tornar a baix, que ningú voluntàriament es tirarà pedres al seu teulat.
Al principi de la democràcia els primers alcaldes i regidors treballaven pel poble i la majoria hi perdien diners, perquè les hores que no anaven a la seva feina habitual les deixaven de cobrar. Com que aquesta situació era injusta es varen estipular pagues compensatòries, dedicacions parcials fins que va arribar la professionalització del càrrec. Un va començar a cobrar X, el seu succesor 2X, el següent 3X i així succesivament fins ara que la progressió ja és geomètrica.
No només als Ajuntaments: Consells Comarcals, Diputacions, Govern de la Generalitat amb les seves Delegacions, Gobierno de España amb les seves Delegacions, Parlament de Catalunya, Congrés i Senat de Madrid i segur que encara me’n deixo. Us podeu imaginar amuntegats tots els diners que cobra de més aquesta gent que tira de veta, moltes vegades amb més d’un sou, per no fer gaire res més que escalfar una cadira o gastar benzina anant amont i avall a lluir el càrrec? N’hi hauria un bon feix, més que suficient per millorar les condicions de vida de tota aquella gent que ha d’ajupir l’esquena per només guanyar el salari mínim.
És injust que alguns dels polítics i càrrecs d’aquesta Diputació anacrònica, que ni tan sols han estat escollits pel poble sinó que han estat designats per l’aparell del seu partit, cobrin dos, tres, quatre, cinc o sis vegades més que els joves becaris que es dediquen a la recerca, que els professors d’institut, que el personal sanitari o que els botiguers i petits empresaris, entre tants altres col·lectius, que són els que realment fan avançar el país. És indecent que aquests polítics es facin anomenar d’esquerres quan les seves actituds només afavoreixen la seva butxaca i la desigualtat social. És francament vergonyós que no tinguin la més mínima vergonya.
Llavors es queixen quan la gent no va a votar...

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Xoia un escrit fantàstic!!!

Anònim ha dit...

Hola,
L'escrit és genial!
Si no et fa res el linko a la meva web.

Ens llegim!

Anònim ha dit...

molta raó!
Aidó

Anònim ha dit...

tens reo ara amb l pasta k guanyen avera si fan koses pl poble

Anònim ha dit...

Te felicito pel teu escrit, toqui a qui toqui les coses s’han de dir pel seu nom.

Anònim ha dit...

Ahir a la nit em deies que en el teu blog tocaves el tema dels sous dels polítics.Caram si el toques,i de ple. Molt bé Xoia.

Anònim ha dit...

Estic d'acord, el sou ha de ser una compensació per les hores però mai hauria de ser més de 1500€ que és el que cobra un en una professió tipus mestre, infermer,diplomatura genèrica, per tant un sou mig alt de la societat, el sou del vostre número 1 és totalment excessiu.A veure com us ho justificarà el dia que feu assemblea.

Anònim ha dit...

jo crec que si volem que hi hagi gent bona que es dediqui a la política, aquesta ha de ser remunerada, i un alcalde com a tal ben pagat. Crec però, que en Vilert s'ha passat un pel, tot i que ha estat pactat per CIU, ERC i PSC, no per res més que ingressar diners a les buides arques dels partits. Tot va allà mateix, calers pels partits.

xoia ha dit...

Aquest últim anònim, que em sembla que ja sé qui és, si ha llegit bé el meu escrit s'adonarà que jo no dic pas que hagin de cobrar poc. Ara bé, ni tots els que cobren molt són bons ni tots els bons cobren molt, però abans d'obrir el meló ningú sap com sortirà. Aquest senyor, no és que s'hagi passat un pèl, se n'hi ha anat la perruca sencera! A mi el que puguin fer CiU i els socialistes m'és ben igual, jo justament vaig entrar a ERC perquè era diferent i la honestetat formava part dels seus principis. Ara veig que això sembla la cova de l'Alí Babà, tant me fot on vagin a parar els diners, comenceu a preguntar-vos on iran a parar els vots.

Anònim ha dit...

Potser caldria crear-se una llei que regules tots els sous dels ajuntaments i altres estaments pol.litics,però clar com tots surtirien escaldats no els interessa.No es humà que hi hagi gent que ha de passar el mes amb 600,00euros i d´altres amb 7000euros.Amb aquests sous tan alts haurien de treballar 24h al dia,però pobrets es cansarien.Això sí el poble que pagui.Penso que confonen la politica amb la loteria.Jo em pregunto: així són els anomenats socialistes o d´esquerres?.Fa uns quants anys es deia que els diners dominaven més a la gent de dretes,però es veu que ara la cosa ha canviat,ara bé al davant de la cara s´hi posen un adhesiu de esquerra o de psc,ja cal que hi posin loctite que si cau!!!!!!!

Anònim ha dit...

Ja res fa sentit.ESquerres botifleres i rollings que toquen per executius bancaris en una bacanal privada.Aquest és el despertar d'una gereració de joves que havíem cregut que un altre món era possible. Sensació de tristesa.

Anònim ha dit...

El que ha fet l´Enric Vilert es una vergonya!!!! Més igual que sigui pactat,pero apujarse el sou un 42% em sembla una indecencia.El nivell de catadura moral dels politics es el més baix de tota la societat i cobrar un sou d´aquesta magnitut i a més un ent com la Putació,em sembla un insult al mon en general i a la inteligencia humana en particular.ERC ja no es el que era.Ara que cada afiliat faci el que creu que ha de fer.Jo ho tinc clar i espero Xoia no hem censuris també aquest escrit com els altres aquest es moderat,ja que si digues el que penso baixaría el Sant Cristu gros.VISCA CATALONIA freedom!!!!

Anònim ha dit...

La primera vegada que entro al blog i de llarg, la qualitat dels escrits és molt alta! Un senzill comentari referent als sous: independentment del sou que s'assignin, (que no hauria de ser possible que ningú se'ls autoassignés)hi ha un aspecte que realment em preocupa. Sabem com garantir la professionalització d'aquestes persones que ara tenen càrrecs? Sabem en mans de qui deixem fer en el nostre nom? És de domini públic que sovint són els tècnics qui fan segons quines coses a nivell intern, però em preocupa i molt veure segons quines persones als ajuntaments, algunes les coneixem i en sabem o podem intuir la capacitació o no, però si donem un cop d'ull global i tenim el que tu comentes de la memòria... hi ha més que ganes de pela, hi ha ganes de ser vist, de sortir a la foto, de promoció personal, de revenja o covejança de mèrits... A nivell de poble petit es veuen tantes raons ocultes...

Anònim ha dit...

quina vergonya de sous, i encara s´atrevien a criticar abans i posar-se aquest sou ara?