dijous, de novembre 20, 2008

EDUCACIÓ (II)

A la societat actual la majoria de pares estan massa enfeinats per ocupar-se dels seus fills i deleguen en altres la tasca educativa. Dediquen la major part del temps a guanyar diners per poder pagar-li les activitats extraescolars, les classes particulars, la cangur, la roba de marca, el mòbil o la consola, a més de la hipoteca, de les lletres del cotxe i del crèdit de les vacances. Quan arriben a casa estan massa cansats per discutir, l’única cosa que volen és tranquil·litat i la mainada al llit, per poder veure qualsevol programa dolent de la televisió que no els faci pensar gaire i on s’hi vegin reflectits. Els caps de setmana poca cosa més, amb l’única diferència que els nens tenen més temps per jugar a la Play o per mirar la seva televisió sense cap mena de control. Comptat i debatut, potser dediquen vint hores a la setmana a suportar-los i d’aquestes una quarta part, això tirant llarg, a jugar amb ells, a explicar-los històries o a parlar com caldria; la resta a consentir-los per estalviar problemes o a escridassar-los quan els nens s’han sortit amb la seva o els han tret de polleguera.
De xiquet es cria l’arbre dret: si no es rega, no s’adoba i no s’esporga adequadament, pots comptar quins fruits donarà quan sigui gran. Una criatura, com un plançó, és una barreja genètica dels seus progenitors però se’n diferencia perquè té la predisposició a imitar-ne els comportaments que li siguin més beneficiosos i a intentar treure de cada situació el màxim profit amb el mínim esforç. Si sap que quan els seus pares li manen una cosa i ell es fa els sord, després de tres vegades, acaben fent-ho ells mateixos, val la pena obeir? Si veu que els seus pares no tenen el més mínim interès en ajudar-lo a fer els deures, que no agafen mai un llibre, que s’encanten davant la televisió empassant-se programes fastigosos de trapasseries, de riure fàcil o de violència , val la pena sacrificar-se a estudiar? Si capta que el principal interès dels seus pares és guanyar diners per aconseguir tot allò que surt a la pantalla, es conformarà amb unes esportives comprades a mercat o uns pantalons que no siguin de bona marca? Deixo de banda la violència que puguin presenciar o rebre en pròpia pell, perquè això ja entraria en un altre camp, però cal recalcar que el principal model de comportament pels fills són els pares.
Molts pares creuen que evitant frustracions als seus fills i resolent els seus problemes els faran la vida més fàcil i més feliç. Així es dediquen a sobreprotegir-los, a tractar-los com si fossin de vidre, sense fer cas de la saviesa del refranyer que fa anys que ho diu: la mare valenta fa la filla dolenta. Quan un altre vailet baralla o insulta el seu fill, corren ells cap a l’escola a barallar els mestres o a barallar els altres pares, en comptes de parlar del tema i reforçar-li l’autoestima. No s’adonen que aplanant-li el camí, tapant els clots i traient les pedres, només li fomenten la inutilitat o l’avorriment, que cada cop que ell mateix supera un obstacle o resol una situació el fa madurar més com a persona? Tampoc s’imaginen que la rutina i l’avorriment d’una vida tan fàcil, sense conseqüències negatives per les errades o mal comportament, pot portar-lo a buscar experiències més divertides, emocionants que poden ser perilloses per als altres i per a ell mateix?
Això no vol dir que els nens només aprenguin dels entrebancs, dels errors i les decepcions, ans al contrari. El reforçament i suport dels pares és imprescindible per fer-los arribar a l’èxit i, evidentment, han de procurar que la quantitat d’èxits aconseguits amb esforç sigui superior a la de fracassos i tenir present que la valoració positiva de les conductes adequades és molt més necessària que els càstigs o retrets per les inadequades perquè el nen creixi emocionalment equilibrat. Les normes són imprescindibles per una bona educació i a l’hora de posar-les en pràctica no s’hi val repartir-se els papers del dolent i el bo, del dur i del tou, de l’intransigent i el permissiu: tots dos pares les han de decidir i aplicar amb la mateixa fermesa, sense rebaixar plantejaments ni desautoritzar l’altre, perquè actuar amb diferent criteri equival a inutilitzar la norma mateixa i les que vindran després.
Quants pares de nens problemàtics donarien el que fos per fer anar la pel·lícula enrere i tornar a començar de nou per esmenar els errors comesos? Però la realitat no és ciència ficció i sovint ja és massa tard: tots els estalvis obtinguts per haver treballat massa hauran de servir per pagar els psicòlegs o advocats que necessitarà el seu fill.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord, Xoia.
Dius que la realitat no és ciència ficció. De vegades m'haig de repetir a mi mateixa que és realitat i no una novel.la, quan entro a la UEC del meu institut. I de vegades no cal que siguin aquests alumnes, que ja se suposen difícils. De vegades, i això és més preocupant, són els alumnes "elit" del batxillerat els que tenen els mateixos comportaments, i alguns de pitjors, que descrius.

Ja que parlem sovint d'economia i de crisi , convindria que apliquéssim el terme "inversió" quan parlem de l'educació dels fills. Els moments d'ocupació/pre-ocupació d'avui ens estalviaran molts moments de desesperació de demà i invertirem en un millor futur pels nostres fills. U millor avui (en els exempels que tu poses, esclar) suposarà un pitjor demà.

Per altra banda, crec que ets molt generosa quan dius que es dediquen 5 hores a la setmana a parlar, reflexionar,... No sé a quina edat et refereixes, però a la primera adolescència això que dius és força difícil d'aconseguir.
Massa sovint jo mateixa no ho faig/ho puc fer i mira que la teoria la tinc clara! I les intencions hi són i les hores de presència i proximitat també.
No s'ha de defallir, he vist, ja que quan menys t'ho esperes surten les paraules..,però hi has d'ésser a prop per recollir-les.
Sobretot veig que és molt més fàcil pensar en els fills dels altres que en els propis. Aleshores la teoria se'n va en orris moltes vegades.

Però tens raó.

Anònim ha dit...

Aquí també es veu clar que val més treballar menys, si es pot, encara que sigui guanyant menys, però ser més ric en temps per dedicar-lo a les coses que de debó son importants.

Anònim ha dit...

Xoia:

M'ha agradat molt la teva reflexió de mare-professional de l'educació. Jo també participo d'aquesta ambivalència i per això també tinc present aquest terme "d'inversió" futura cap els nostres fills. El que passa és que el dia a dia a vegades és dur i no sempre fas el que teòricament hauries de fer. Les persones som imperfectes...però no cal defallir i lluitar perquè els nostres fills el dia de demà se sàpigues espavilar i siguin "bones persones".

Una abraçada

Esther

Anònim ha dit...

Xoia, potser sí t'estàs fent vella ;-), però déu n'hi do com fiques el dit a l'ull.

Només afegir que nosaltres, pare i mare, hem intentat seguir els nostres principis que són els teus i, per a qui calgui, que sàpiga que no hem tingut el convenciment que no ens equivocàvem fins que les nostres filles han estat adultes i ens han explicat, per exemple, "que bé que els ha anat saber quins eren els nostres límits, que elles els traspassaven voluntàriament però que com a mínim sabien quins eren", o "que bé que fèieu a l'hora d'anar a una reunió amb el tutor/a per parlar d'alguna barrabassada que haguessin fet i que així com aquell moment no entenien perquè s'havien de defensar elles soletes(nosaltres, només hi érem però parlàvem poc), a mida que s'han fet grans ho han entès i valorat". I això sense parlar de com costava exigir que a casa les coses es feien d'una manera determinada "diferent" de les de les altres cases. Penseu que nosaltres vàrem ésser "diferents" sempre: tenien horari limitat per a la tele (només barra lliure els dissabtes i diumenges), no vàrem tenir vídeo fins que la petita va tenir 14 anys, era obligat fer deures cada dia, havien de llegir obligatòriament un llibre al mes, els professors tenien la raó encara que no la tinguessin, etc. etc.

Uf! quin descans saber que almenys alguna de les "navegades" que fèiem (de fet, vàrem navegar sempre) han estat correctes. O sigui que ja ho sabeu.

Gràcies Xoia per aquest escrit tan valent.

mercè