diumenge, de juliol 16, 2006

El perfil d'un president de Catalunya

No m'agradaria gens que en Montilla fos president de la Generalitat, però gens. Per a mi, que no sóc ningú, i pel meu mico que és una mica persona, aquest senyor no s'ajusta de cap manera al perfil que ha de tenir el president del meu país, tot i que li reconec els mèrits per ser el president d'Espanya.
Si me'l miro de part de fora no li trobo cap gràcia. Té una fesomia inexpressiva, un posat seriós, distant... Fa cara de capellà dels d'abans. Diuen que és molt intel·ligent, però jo diria, llegint el seu rostre, que és fred i calculador, que els seus frontals controlen tant les seves emocions que no deixen que traspui ni el més mínim somriure.
Quan obre la boca me n'adono que amb tants anys que fa que viu a Catalunya no s'ha pas esforçat gaire a aprendre la llengua del país. No em refereixo pas només a la pronuncia, dubto que pogués passar les proves de llengua catalana a la selectivitat. Els catalans no tan sols parlem, sinó que enraonem i raonem en català.
I el nom? Us imagineu un President de la Generalitat que es digui Pepe i a més Montilla? Em fa pensar en un vi andalús: aquell que té nom d'oncle, aquells "finos amontillados", una ampolla amb forma de guitarra i barret cordovès, amb en Pepe Botella que també era foraster i volia manar...
Ell diu que és català i segons l'estatut i allò políticament correcte però popularment hipòcrita ho és, no hi ha cap dubte. És tan català com els milers d'africans, llatinoamericans, assiàtics o europeus que viuen i treballen a Catalunya de fa anys, amb la gran diferència que aquests no poden presentar-se a les eleccions, ni tan sols votar. Per cert, tots aquests immigrants són espanyols? És espanyol tothom qui viu i treballa a Espanya?
No sé pas si als espanyols els agradaria gaire tenir un president del govern d'origen marroquí, però això sí, ben espanyol de sentiments i voluntat. Em fa que ni tan sols els agradaria un català... Per la mateixa regla de tres, per què els del PSC-PSOE, tan demòcrates i federalistes ells, no presenten en Pasqual Maragall de president d'Espanya ara que es quedarà a l'atur? Jo el votaria i tot! Iria perfecte: un espanyol espanyolitzant Catalunya i un català catalanitzant Espanya i visca l'harmonització del "territori"...
Seguint aquest nou concepte de catalanitat, per què ERC no presenta en Mathew Tree de cap de llista? Guapo, guapo, no és que ho sigui, però més simpàtic i més catalanista que en Montilla és evident i de la manera com parla segur que treuria matrícula a la selectivitat.
Quedem amb que en Montilla diu que és català, però és més català que espanyol o és més espanyol que català? Si hagués de triar, què triaria? Si hi hagués dos bàndols, en quin lluitaria?
I del seu currículum, què en sabem? Deixem de banda això d'haver estat alcalde i ministre. hauríem de saber què ha fet pels drets de Catalunya. On era als anys setanta? Quantes vegades ha estat tancat a la presó per defensar-los?
I de la seva formació? Què en sap de la història i cultura de Catalunya? Sap la real o la que expliquen els llibres de "Historia de España" i de "coros i danzas"? S'emociona quan sent els Segadors i el cant de la Senyera?
Pregunta estúpida perquè no s'emociona visiblement... Podrien detectar-ho amb tècniques de neuroimatge funcionals mentre escolta aquest himnes o el d'Espanya, sardanes o sevillanes, en Joan Petit com balla o el corro de la patata, la Maria del Mar o la Pantoja, Tirant lo Blanc o el Quijote, en Patufet o Pulgarcito, el rei en Jaume o els Catòlics, etc. La mesura de l'activitat cerebral comparada podria ser un bon índex per establir la catalanitat al marge del que diguin les lleis i la doctrina políticament correcte.